Miért rakunk még mindig bélyeget a levelekre?

A postai levélfeladás ideje drasztikusan csökkenthető lenne, ha mellőznénk a bélyeg használatát.

Feladtam egy levelet a héten és az ügyintézési idő 60-70% azzal telt, hogy a 530 forintos postai díjnak megfelelő bélyegeket összevadássza az ügyintéző és a kapcsolódó adminisztrációt elvégezze. Miután megtalálta a bélyegeket mindegyiket igyekezett szakadás mentesen letépni a többitől. A bélyegeket egyesével vonalkód vagy egy kód bepötyögésével a számítógépen levette készletről, aztán megnedvesítette a bélyeget és felragasztotta. Zárásul még nyugtát adott, kezelte a paypass-os fizetést, majd az összes bizonylatot odaadta.

A lényeg, hogy kifizesse az ügyfél a postai díjat. Onnantól, hogy fizettünk a posta zárt rendszerében mozog a levél a címzettig. Milyen hozzáadott értéket képvisel a bélyeg a folyamatban ha már ki lett fizetve a díj?
Egyes esetekben csak berakják a levelet egy gépbe, ami rányomtatja a díjat a borítékra és ezzel kész. Ha létezik hatékony technikai megoldás is a bélyeg kiváltására, akkor miért használja a Posta még mindig?

Egy gondolat “Miért rakunk még mindig bélyeget a levelekre?” bejegyzéshez

  1. Szerencsére nagyon ritkán járok postára, de olyankor mindig rácsodálkozom, hogy ott semmi nem változott az elmúlt 40 évben.
    Simán elég lenne egy automata a levélfeladásra.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s