Klímaváltozás vs. fogyasztói társadalom

A globális felmelegedés, üvegházhatást okozó gázok keletkezésének nagyjából 80%-a két okra vezethető vissza:
1. fosszilis energiahordozók égetése – energiagyártás: szén, olaj, gáz elégetése
2. közlekedés – autó, teherautó, repülő, vonat.

Hogy lehet harcolni a globális felmelegedés ellen hatékonyabban?
1. Álljunk át a színtiszta megújuló energiaforrásokra (nap, szél stb.), azaz zárjuk le az olajkutakat, gázmezőket, szénbányákat. Ezek helyett csak nap, szél, geotermikus stb. energiát használhatunk.
2. Állítsuk le a földrészek közti szállítmányozást és a teljes légiforgalmat. Kontinensen belül távolsági szállítmányozás csak megújuló erőforrást használó járművel.

Hogyan hatna ez a mai fogyasztói társadalomra, politikai és gazdasági stabilitásra? Összeomlana.
Mit jelentene ez mindennapjainkban? Az export-import kis túlzással megszűnne a földön, helyi gyárat kellene létrehozni minden országban, minden terméktípusra. Ezek a gyártóegységek helyi bérköltséggel üzemelnének, azaz a fogyasztási termékek ára jelentősen emelkedne.
Csak olyan autót tudnánk venni, ami megújuló forrásból származó árammal működik, a turizmus visszaesne, az ismert márkák vagy eltűnnének vagy a drágább előállítási költségek miatt jelentősen drágulnának. Hazai élelmiszert tudnánk csak venni, hazai boltokból. A lakosság nagy része a jelenlegi fogyasztásának töredékét tudná csak fenntartani béréből.

Teljesen átrendeződne a gazdasági térkép is: a fosszilis energiahordozókban gazdag országok bevétele egyik napról a másikra eltűnne, az egyenlítői területek napenergia miatt áramexportőrök lennének.

A gazdasági súlyok átrendeződése miatt a politikai erővonalak is átrendeződnének. Pont ezért nem tesznek a jelenlegi törvényhozók szinte semmit a klímaváltozás ellen, mert elveszthetnék a hatalmukat. A fogyasztók pedig azokat a kormányokat választják meg, akik a stabilitást garantálják. Így maradnak a kisebb intézkedések, lassú átmenet, a fogyasztás és a globális felmelegedés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s