Ki vagy Te? Pár 10 milliárdért megmondják

Amerikában az állampolgárok a jogsival és a „TAJ” számmal (Social Security Number) tudják magukat igazolni. Nálunk ezeken felül van személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, személyi szám. Kisebb vagyon a pótlásuk az utánajáráson felül, de az államnak is költség a párhuzamos rendszerek fenntartása – ami a nap végén nekünk kerül több adóforintba.

Hatékonysági szempontból nincs értelme ennyi igazoló dokumentumnak, ha az USA-ban is elvannak kevesebbel, akkor vajon miért kell nekünk ennyi?

40 éve vezették be a személyi számot, azzal a szándékkal, hogy megkönnyítsék az adatkezelést az államigazgatás számára. Az Alkotmánybíróság 1991-es döntése a személyes adatok védelme érdekében megtiltotta, azóta használunk ennyi külön azonosítót.

Annak látom értelmét, hogy a TB ügyintéző vagy az igazoltató rendőr ne lássa azonnal az elmúlt évi adóbevallásunkat vagy hogy a milyen gyógyszert írt fel a körzeti orvos, de ezt jogosultságkezeléssel oldja meg a mai információtechnika, nem párhuzamos rendszerek használatával. Multicégeknél egy vállalatirányítási rendszerben futnak össze az adatok, de nem lát bele mindenki a béradatokba, szerződéses pontokba, csak aki megfelelő jogosultsággal rendelkezik.

Észtországban, ahol ’91-ben teljesen új közigazgatást építettek fel a Szovjetunió felbomlásakor, mára egy chipkártyát tartalmazó személyi igazolvánnyal MINDENT el lehet intézni, elektronikusan is. Remélem egyszer eljutunk ide.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s