Privát netezés a munkaidő 80 százalékában?!

Az nem is kérdés, hogy a munkavállalók többsége privát célból is netezik munkaidőben. A dolgozók saját bevallása szerint az arány ~10%, az informatikusok tapasztalatai alapján inkább 20% a napi munkavégzés során,  a legdurvább véglet 80%-ra becsli a privát netezés arányát a dolgozók 11 százalékánál. Ez utóbbi azt jelentené, hogy egy cégnek egy pozícióra 5 embert kéne felvennie. Ez akkor lehetséges, ha a vezetőknek halvány fogalma sincs a munkavállalók leterheltségéről, feladatok munkaigényről és a bérköltség budgetről. Ezek a számok számítógép előtt végzett munkakörökben irányadóak.

10-15 éve még a számítógépet használó pozíciók esetében nem volt egyértelmű az internet hozzáférés, ma már az. A cégek termékeiket, szolgáltatásaikat  közzéteszik az interneten, ezek könnyen összehasonlíthatóak, az értékelések elolvasásával időt és pénzt spórolunk beszerzéskor. Könnyen találhatunk új üzleti partnereket közösségi oldalakon is. A térkép szoftverek és a GPS segítségével sok munkaidőt spórolhatunk üzleti utak alkalmával vagy az utazási költségeket kiiktatva internet alapú telefon- és videó konferenciát is tarthatunk akár több földrész összekapcsolásával. Az okos telefonokkal könnyen elérjük a házon kívüli kollegákat is, gyorsabban kapunk választ kérdésünkre. És még hosszan sorolhatnám az internet előnyeit a cégek életében. Melyik munkaadó venné el ezeket a hatékony eszközöket munkatársaitól? Egyik se, ha mindenki csak a fenti célra használná az internetet munkaidőben.

Mire használjuk a netet munkaidőnk 10-20%-ában privát célra? A legtöbbet közösségi oldalakon szörfölünk, chatezünk, videókat nézünk, vásárolunk. A pornó, póker és egyéb játékoldalak látogatottsága 09-17 óra között a legintenzívebb. Ezért a munkaadói oldal gyakran szigorít, az egyértelműen privát tartalmakat letiltják. Ez már csak azért is indokolt, mert ezek a tartalmak fogyasztják a céges célra fenntartott sávszélességet a legjobban.

Amellett, hogy indokoltnak tartom a „csábítás” csökkentését például az egyértelműen privát tartalmak korlátozásával, a vezetők felelőssége jórészt, hogy a dolgozók munkaidejük minél nagyobb részében aktívan dolgozzanak. Ez összecseng azzal, hogy a privát célú netezés indokai között egy felmérésben a kihívás hiányát, az unalmas munkát, a hosszú munkaórákat és a motiváció hiányát, jelölik meg a dolgozók. Ezek a jelek az aktív vezető hiányára utalnak. Ez az internet elterjedése előtt is így volt, csak akkor más „áltevékenységekkel” ütötték el a dolgozók a napot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s