A nagyobb bevásárló központok is jól járhatnak a vasárnapi üzletbezárással

Ha a jelenlegi heti bevételi statisztikákat nézzük, egyértelműen erős a hétvége, főleg a péntek és a szombat. Ha a vasárnapi bevétel szimplán eltűnik, akkor az tényleg bevételkiesés lenne. De vajon kevesebbet fogunk-e enni, mert vasárnap zárva vannak a boltok és kevesebb új hűtőre, farmerre vagy cipőre lesz-e szükségünk? Aligha.

Feltételezésem szerint a fogyasztás mértéke megmarad, csak a fogyasztás eloszlása fog változni. Ezt arra alapozom, hogy egy munkaszüneti nap miatt is képesek az emberek megrohamozni az áruházakat. Ha a munkaszüneti nap a hétvégére esik, pénteken iszonyatos tömeg van a boltokban, és nem a 200nm alatti családi üzletekben. Első lépcsőben hasonló változás várható, a vasárnapi bevásárlás szombatra fog tolódni. A második lépcsőben a szombati vásárlók egy része látva a hosszú sorokat, hét közben fog bevásárolni vagy on-line.

A hipermarketekben – Tesco, Auchan, Spar, stb. – ha a forgalom hétfőtől szombatig pár százalékkal emelkedik, az óránkénti forgalom értékek javulnak és nem feltétlen szükséges emiatt minden pozícióba több embert állítani. A pénztáraknál, ha tartják a jelenlegi sorhosszt, nagyjából ugyanannyi emberre lesz szükség. A forgalomtól független posztokon -biztonsági őr, ügyeletes vezető, eladótér mögött dolgozó személyzet – 1/7-ed résszel csökken a létszámigény. Egységnyi idő alatt több bevételt fognak hozni az áruházak, megszűnik a vasárnapi műszakpótlék, ami magasabb profitot is eredményezhet.
A napokban bejelentett 564 fős létszámleépítés a Tesco esetében inkább a 13 üzlet komplett bezárásával indokolható, de a fentiek miatt része lehet benne a vasárnapi nyitva tartás megszüntetésének is.

A plázákban, ahol egy eladó visz egy boltot, legalább két-három ember dolgozik, hogy lefedjék a 7 napos, napi 12 órás nyitvatartási időt. A vasárnapi forgalom kiesésével egy teljes ember heti 40 órája nem szabadul fel, ugyanakkor a nagyobb forgalmú napokon érdemes lesz 2 embert is beosztani. Személyzeti költség csökkenés nem várható, de például a fűtés, áram számla arányosan csökkenhet vagy direkten vagy idővel a bérleti díj részeként.

Több EU-s országban is folyamatos vitatéma a vasárnapi nyitva tartás, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Nagy Britanniában korlátozásokkal lehet csak nyitva tartani vasárnap. A lakosság is megosztott a témában, Svájcban egy internetes szavazás 50-50%-os arányt mutat a témában.

CH_shoppen_Umfrage

“Szükséges a vasárnapi nyitva tartás? Igen. Hét közben nincs időm bevásárolni. / Nem. Korábban is elkerülhető volt a vasárnapi munkavégzés. Aki vásárolni akar, hét közben megoldja.” (Szabad fordítás)

Összességében nem látom mitől csökkenne a fogyasztás, emiatt inkább a hét napjai közti átrendeződést, on-line csatorna bővülését tartom reálisnak. A heti-, havi nagy bevásárlások aligha tolódnak el az érezhetően magasabb árfekvésű és limitált választékú kisboltok felé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s