Újévi fogadalmak

Ha többet szeretnél utazni, lecserélnéd az autód, unod a munkahelyed, szimplán „csak” több pénzt keresnél vagy új kollégákat szeretnél, keress új munkahelyet hatékonyabban!

Először is az év első felében a döntéshozók többnyire elérhetőek, ami gyorsítja a felvételi folyamatot. Továbbá a 2015-re budgetolt új pozíciókra mostanában kezdték/kezdik kiírni az álláspályázatokat.

10-15 éve még a HVG-ben és az Expressz újságban jelent meg talán a legtöbb álláshirdetés. Manapság ez teljesen az elektronikus csatornák és fejvadászok irányába tolódott. Ez nagyban egyszerűsíti a keresést, amellett, hogy olcsóbb is. A Profession.hu, Jobline.hu, Cvonline.hu, Allas.lap.hu tartalmazza csaknem az összes meghirdetett állást és egyéb hasznos információkat is.

Elsőre bele telhet pár órába, mire kitapasztaljuk, hogyan működnek a szűrők az oldalakon, hogyan tudjuk leginkább az általunk preferált hirdetéseket megtalálni. Sokszor ugyanazokat a hirdetéseket látjuk a különböző portálokon, ezért akár a számunkra legszimpatikusabb weblap hetenkénti átböngészése elegendő. Pár hét után láthatjuk, hogy a hirdetések nagyjából 1-1.5 hónapig vannak fenn és a hetente újonnan megjelenő hirdetéseket könnyen megtaláljuk.
Az álláskereső portálokon túl a számunkra preferált cégek saját honlapjára felrakott álláshirdetésekre érdemes még folyamatosan rákeresni.

A következő – ma már szinte megkerülhetetlen – forrás a LinkedIN. Érdemes a profilunk, önéletrajzunk feltöltésére több időt szánni, sok munkaadó, fejvadász itt kezdi a keresést. Több vállalat hirdet a lapon és saját álláskereső funkció, hírlevél is működik.

Egyes pozícióknál szinte egyetlen forrás az ismeretségi-, baráti kör, személyes ajánlások. Kisebb vállalkozások is inkább az ismeretségi körből vesznek fel a vegyesboltba megbízható pénztárost, mint egy vadidegent. Vezetői pozícióra ez hatványozottan igaz.
Érdemes az ismerősöknek is tudtára adni, hogy keresünk, hátha épp hallanak valamit. A Facebookon is egész sűrűn látok álláshirdetéseket a privát posztok között. A szimpatikus álláskeresési oldalakat érdemes egy kedvencek könyvtárba elmenteni. Higgyétek el, pár hét gyakorlattal heti fél óra alatt át lehet nézni mindent.

Következő lépés egy maximum (!) 1-2 oldalas magyar és idegen nyelvű önéletrajz (CV) megírása. A megíráshoz tippeket az Allas.lap.hu oldalon is találtok. Olvassátok át többször, mutassátok meg másoknak, ellenőrizzétek a helyesírást, mielőtt elkülditek egy pályázatra! Érdemes a fotó megválasztására is figyelmet szentelni. A CV-be illesztett fotón túl nézzétek át a közösségi oldalakon mindenki számára elérhető képeiteket is. Alapfeladat a HR-eseknél ezekre rákeresni.

Ha találtok érdekes hirdetést és 60-70%-ban megfeleltek a kiírásnak, küldjétek el a pályázatot. Amennyire mi szépítjük magunkat az önéletrajzban, annyira túlzóak a munkaadók elvárásai is. Minél több pályázatot küldtök, annál nagyobb eséllyel fognak behívni.

Többnyire nem adnak meg fizetést a hirdetésekben. Erre az információra a tapasztalati évek, beosztott vagy vezetői állás információkból következtethetünk. A weben ezek alapján találhattok kimutatásokat, tól-ig fizetési sávokat.

Kalappal mindenkinek, aki új munkahelyről szeretne nyári szabadságra menni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s