Drágább online?

Az online vásárlás, díjfizetés mértéke növekszik évek óta, azonban vannak szolgáltatások, ahol ez a trend egyáltalán nem igaz.

Karácsony közeledtével sokan gondolkodnak koncertjegy ajándékozásában. Ha a jegyet online kívánjuk megvenni, egyes szolgáltatóknál ez extra kezelési költség megfizetésével jár. Például a jegy.hu oldalon egy 6.900Ft-os koncertjegy online vásárlása esetén egyszer felszámolnak egy 338Ft-os, majd az kártyás fizetésnél további 2% + 200Ft-os kezelési költséget. Ez így ~10% extra költség a személyes vásárlással szemben. A 338 forint nem tudom mi lehet, mert a cégnek online vásárlás révén nincs dolga a megrendeléssel. A 2%-os kártyás tranzakciós díj az az összeg, amit a tranzakció értéke után a szolgáltató be kell fizessen, pl.: a Mastercardnak. Ezt hárítják át a vásárlóra. Ez olyan, mintha a boltban vennénk valamit 1.000 forintért és a ha kártyával fizetek 1.020-at vonnának le. A ticketpro-nál netes vásárlásnál 900 forint a tranzakciós díj, kényelmi szolgáltatásként értelmezik ezt az ÁSZF-ben.

Sajnos nem egyedüli, hogy áthárítják a kártyás fizetés jutalékát a vásárlóra. A Sziget Kft fesztiváljain kártyás feltöltésenként 100 forintot vonnak le. Összeg függő, de lehet, hogy az ATM felvétel díjja olcsóbb, jobban megéri ha készépénzzel töltünk fel. Legjobban úgy járunk, ha a paypass-os bankkártyánkat használjuk, mert ott nincs extra díj, letétet se kell fizetni és utolsó hajnalban azt se kell észben tartani, hogy vissza kell váltani a fesztiválkártyát.

Mobil parkolás esetében a fogyasztók felé kényelmi díjjat számolnak fel a mobil szolgáltatók, nem is keveset. A Telekom 75 forintot, Telenor 99 forintot a Vodafone 115 forintot. Ebből 40-et utalnak vissza az állami mobil parkolási cégnek. Ebből fedezi a mobil szolgáltató, hogy elszámolja a mobil vásárlást a fogyasztói és az állami cég felé, a többi profit. A kényelem azt jelenti, hogy a valós felhasználás után fizetünk, nem kell nézni az órát, hogy mikor jár le és aprót se kell tartanunk magunknál. Ki-ki eldöntheti mennyit ér ez meg. Fontos tény, hogy van alternatíva: akinek ez nem tetszik, az nem parkol mobillal.

Hasonló típusú kényelmi díjat számolnak fel a neten, mobilon vásárolt autópálya matrica vásárlás után is. Költséghatékony alternatíva, ha a benzinkuton vesszük meg a matricát.

Közgazdasági értelemben mindennek annyi az ára, amennyit a fogyasztó hajlandó kifizetni érte. És a fent leírt szolgáltatásokat sokan kifizetik.
Szerencsére több olyan példa is látható a piacon, ahol az online ár olcsóbb. Például a biztosítások online ügyintézéssel akár 10%-al is olcsóbbak a biztosítási kampányokban. Ha több ügyfélt elérnek online, akkor kevesebb ügyfélszolgálati irodát kell fenntartani, stb., ami egyértelmű költségcsökkentés, melynek egy részét az ügyfeleknek vissza is adják. Remélem a jövőben inkább ez lesz a online trend.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s