Ki szeret sorban állni?

Én se. Ha mégis elkerülhetetlen, hogyan lehet elviselhetőbbé, hatékonyabbá tenni szolgáltatói oldalról, illetve vásárlóként mire érdemes figyelni?

kordonosA legelviselhetőbb verzió hosszabb sorok esetében talán a kihúzható szalagos kordon (továbbiakban kordon), amit például repterek biztonsági ellenőrzése előtt látni vagy turista látványosságoknál. Tudjuk miért kell sorban állni, látjuk a sor elejét és nagyjából azt is milyen gyorsan halad, nincs előzgetés.

felkorÉrdekes, hogy a beszállításnál alig használják ezt. Az emberek vérmérsékletétől függően a kapuk előtt kialakul egy sor, de megfigyelésem szerint inkább egy félkör.

Több egymás mellett elhelyezkedő pénztár esetében szintén a szalagos kordon lenne a legalkalmasabb. Erre jó példát a nagy moziknál láttam, ahol a sor elején álló az üresedő kasszához léphet. tobb kasszaEz 5-7 kasszáig akár működhet élelmiszerboltokban is, Londonban a Marks & Spencer élelmiszer üzletei így voltak kialakítva. Ráadásul a kordon mindkét oldala hihetetlen hosszan biztosít felületet vásárló csalogató termékek kihelyezésére. Továbbá vásárlói oldalról sem érzem úgy, hogy a másik sor gyorsabb és rosszat választottam.

Ahol több kassza közül kell választani ott mindenki a legrövidebbet keresi. Itt személyes tapasztalatom, hogy nem csak a sorban állók számát kell figyelni, hanem azt is, hogy kinek hány termék van a kosarában. Inkább állok be 5 kézikosaras mögé, mint két megpúpozott bevásárló kocsis vásárló mögé. A hipermarketek kézikosarai is gurulnak és hatalmasok, de lehet látni nagyjából mennyire pakolták meg őket. Az első 1-2 vásárló termékei pedig már látszanak a szalagon úgyis. Az Aldi, Lidl hosszú szalagjain meg pláne.

Sok pénztáras nagyáruházakban, például a budaörsi Tescoban, ahol a karácsony előtti hétvégén akár 60 kassza is nyitva van, nem működik a mobil kordon. Itt az önkiszolgáló kassza a leggyorsabb. verzió, bár már annyira megszoktuk azt is, hogy néha oda is külön sorban kell állni. Ott marad még az a „trükk”, hogy a főbejárathoz közelebb eső kasszákhoz megyünk vagy online rendelünk. A Tesco online shopja nekem eddig hibátlanul működött.

Több áruház próbálkozik kézikosaras, maximum 10 termékes kasszák bevezetésével, de a vásárlók a kiírásokat többnyire figyelmen kívül hagyják. Itt az lehet megoldás, ha olyan fix és szűk korlátokat állítanak fel a kassza elé elég hosszan, ahova a bevásárlókocsi nem fér be.
Hipermarketes nagybevásárlásokra szintén személyes tapasztalatom, hogy kedd esténként érdemes menni, akkor vannak a legkevesebben, legrövidebbek a sorok. Addigra már lemegy a hét végi kifogyást utántöltők rohama és a hétvégi betárazók még nem jelennek meg. Továbbá már a második munkanap a héten, azaz a friss termékeket is teljesen fel tudják tölteni addigra, pl.: hétvégén ritkán vágnak a húsüzemek, azaz kedden ha szerencsénk van a hétfői friss húst találjuk a polcokon. Csomagolt termékeknél ez nyomon követhető, pultosnál aligha.

Kisebb sorok esetében a sorszámos megoldás is jó lehet. Ez igényel technikai beruházást, de például kereskedelmi helyeken valószínűleg megtérül, mert az emberek nem a sorban állnak, hanem sorban állás helyett is vásárolnak. A sorszámos megoldás a legjobb például hivatalokban, ügyfélszolgálatoknál ahol székek vannak kirakva. Ott a kordonos megoldás nehezen kivitelezhető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s