„Szemeteljetek, szemeteljetek!”

Mondta Poldi bácsi az Égig érő fű című film végén. Úgy tűnik komolyan vettük. Magyarországon évente több Gellérthegynyi szemétet termelünk. Nem kéne ennyit, legalább egy részét újra kéne hasznosítani, de ahhoz szelektíven kéne gyűjteni, ehhez több szemetes kell otthonra, több szelektív lerakóhely kéne és fel is kéne dolgozni, ami megint pénzbe kerül. A megfelelő motiválás lehet a kulcsa a szemetelés visszaszorításának is.

Ahol a „szemetelő” és a szemétdíj fizetője egy azon személy, család, társaság ott a motiváció jól működik. A Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) egy normál méretű kukát 1.505 forintért visz el alkalmanként. Könnyen kiszámolható, hogyha heti kétszer kell üríteni a kukát, mert megtelik félig vegyes szeméttel, félig üres papírdobozokkal és nem összegyűrt műanyag flakonnal az heti ~3 ezer forint. Ha emberünk elviszi a papírt és a flakonokat a párszáz méterre lévő gyűjtőhelyre az heti 1.505 forint spórolás. Éves szinten ~80.000 forint érzékelhető motiváció.

A kihívás a városi, társasházi lakosság. Ha a saját példámat nézem, társasházban lakom, ahol a szemétdíj része a közös költségnek, őszintén szólva nem is tudom mekkora része. A rendszer nem motivál, hogy változtassak a szemetelési „szokásaimon”. Kaptunk társasházi levelet, hogy van már szelektív kuka is a házban, de azt nem tudom (motiváció!), hogy ezzel a megtakarít-e ház, csökken-e a közös költségem.
Akkor spórolna a ház, ha mindenki elvinné a pár utcára lévő szelektív gyűjtőhelyre a papír, műanyag, üveg hulladékot, mert akkor kevesebb kukát visznek el 1.505 forintért. Hogy ez mennyire megvalósítható cél, azt mindenkinek a fantáziájára bízom.
Egy EU-s pályázat keretében 2015-től több ezer szelektív kukát helyez ki a FKF, de nem találtam információt azzal kapcsolatban, hogy más lenne az elszállítási díj, mint a meglévő kukák esetében. Ez nem jelent egyéni motivációt, összehasonlítva a korábbi családi házi példa éves 80ezer forintjához képest.

Németországban Bremen városának rendszere válasz lehet a városi lakosság egyéni motiválására. A szemétdíjat lakásonként és lakók száma alapján határozzák meg. Az egy fős háztartás évi átlagos vegyes szemét mennyiségét ott 13 elszállítással és 60 literes zacskóval számolva 780 literben határozták meg, amit ~70€ alap általánydíj fejében visz el a helyi FKF. Ugyanezen alapdíj részeként kéthetente elviszik a papír-, bioszemetet, évente a karácsonyfát, stb. Több személyes háztartás esetén évi 20 elszállítást tartalmaz a ~110 eurós átalánydíj. A további elszállítás extra költség!
Mi a motivációs üzenet? Ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, elég lesz az alapdíjban lévő elszállítás. Az általánydíj egyszerű és könnyen számolható, tudatosítja, hogy az egyén odafigyeljen a szemét mértékére, szelektálására.
Utópisztikus lenne, ha vonalkód azonosítaná be minden egyes háztartás szemetes zacskóját, elszállításkor pedig leolvasnák a kukásautósok a vonalkódot, mérlegelnék a zacskó súlyát és ez alapján számláznának. Egyénre szabott lenne a szemétdíj, de a rendszer kiépítése többe kerülne talán, mint maga a szemétkezelés.

Az átalánydíjjat kéne hozzákötni nálunk is az egyéni háztartásokhoz és meghatározni a díjban foglalt szemételszállítás mennyiségét, költségét. Ha jól állapítják meg az átlagot, akkor nem jelent gondot az sem, hogy valaki 30literes zacskót visz le heti egyszer, más pedig 90literest, mert úgyis a ház közös kukájában landol mindkettő.

Egy gondolat “„Szemeteljetek, szemeteljetek!”” bejegyzéshez

  1. Nagyon jól hangzana, ha azt mondanám, hogy a cikk hatására, de ettől függetlenül örömmel olvastam a mai (27.Nov.) postával jött FKF tájékoztatót, amiben leírják, hogy a mi házunkba 2 hét múlva hozzák az új szelektív hulladék gyűjtőket és legfontosabb, hogy DÍJMENTESEN szállítják el a szelektív hulladékot! Tehát a cikkben leírt motiváció ennek segítségével akár meg is valósulhat, ha a közös képviselet a díjcsökkenést felénk, lakosok felé is beépíti a közös költségbe vagy legalább más hasznos célra több jut.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s