BKV – Jegyeket és bérleteket kérem felmutatni!

Sokat szidjuk a BKK-t, BKV-t amiért nem jön a villamos, meleg a metró nyáron, stb., de történnek pozitív változások is. 2014 márciusától a BKV új bérlet és jegyeinek nagy része már automatából is elérhető, akár bankkártyás, paypass-os fizetéssel. A lakossági kommunikáció arról szól, hogy több elárusítóhely lett, ezzel kevesebb sorban állás, 0-24h elérhetőség, stb. Ez mind igaz és jó is, de vajon miért jó ez a BKV-nak?

Először is egységesítették a különböző előre nyomtatott jegy- és bérleteket, ezeket nem kell külön legyártatni, szigorú elszámolással fajtánként körbeküldeni az összes jegypénztárba, a pénztárosokat elszámoltatni, stb., hanem csak a speciális papírral kell feltölteni a jegypénztárak nyomtatóit és az automatákat. Ez már jelentős megtakarítás, ha belegondolunk a teljes logisztikai-, elszámolási folyamatköltségébe.

Addicionális nyereség, hogy online vagy napi frissítéssel látják a fogyasztói szokásokat: pontosan melyik bérlettípus, melyik elárusítóhelyen, milyen mértékben fogy, melyik bérlettípus a legnépszerűbb, melyik nem, mindkettőre szervezhetnek marketing akciókat, stb. A jegyárusító helyek személyzete is csökkenthető az automaták elterjedésével, bár lehet, hogy ez egy átmeneti időszak után következik majd csak be, ha már elég historikus adat keletkezik ahhoz, hogy tudják melyek a legfrekventáltabb órák, elárusító helyek. Elég lesz ezekre személyzetet szervezni, frekventált órákon kívül pedig ott lesz az automata.

Különösen örülök a paypass-os fizetésnek, mert végre az általam vásárolt 10-es tömböt automatából is meg tudom már vásárolni, nem kell minden vásárláskor nyitva lévő bérletpénztárt keresnem. Ahogy a képen is látszik az automata kiad 10 jegyet, plusz egy fedőjegyet, ami igazolja, hogy tömbjegyet vettem. Az egyetlen fájdalmam, hogy ezt 11 darab különálló papírszeletke formájában kapom meg, amit a pénztárcámban csak úgy tudom strukturáltan kezelni, ha összetűzöm otthon az egész tömböt, ahogy a régi tömbjegyet is árulták.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s