Kártyás fizetés…még, még, még!

Pár hete hallottam a Millásreggeli műsorában, hogy Magyarországon a kártyás fizetési arány nagyjából  15%, a készpénzes fizetésé még mindig kb.: 85%. Részben a fekete- és szürke gazdaság is az oka ennek, pl.: fizetés boritékba, de egyes kereskedelmi területeken is alig vagy egyáltalán nem lehet még kártyával fizetni, például a piacokon.

Nemrég egy hétvégi biopiacon jártam, ahol sehol sem lehetett kártyával fizetni, de a Lehel piacon sem tudtam még, ahova rendszeresen járok. Emellett nyugtát is csak elvétve kapok, azaz állami adóbevétel is alig csorog be. Két példa, hogyan lehetne ezt a területet fejleszteni hatékonyabban.

Az egyik létező megoldás a nyári fesztiválokról ismert Fesztipay kártya. Lenne egy „Lehelpiac-kártya”, amit készpénzzel vagy bankkártyáról fel lehetne tölteni, az eladó standokon pedig érintős terminálnál fizetnénk Mari néninél a 2 kiló krumpliért, mint ahogy a fröccsöt vesszük a szigeten. Ha lefogy az egyenleg újra töltjük a kártyát.
Ezzel több legyet is csapnánk egyszerre: csökkenne a készpénzforgalom, a kártyás rendszer központi szerverének adatbázisa alapján a NAV pontosan nyomonkövethetné a kereskedők forgalmát, azaz nőne az ÁFA és cégadó bevétel, gyorsulna a fizetési sebesség. Beruházási igény a terminál és a kártyák, de azokat akár lehetne bérelni is, költségként elszámolni.

A másik alternatívára Londonban láttam példát egy piacon. Bluetooth-al kapcsolta az eladó az iZettle mini terminált az okostelefonjához, amibe be lehetett ütni a pin kódot és a vásárló mailcímét, amire el is küldi az elektronikus számlát a rendszer a vásárlónak. A gép az eladó szerint 60GBP ~ 20 ezer forintba kerül, a szolgáltató weboldalán pedig azt írja, hogy 2.75%-1.5% a jutalék, amit a kereskedő fizet, havi díj nincs. A második kereskedőnél már a rendszer felismerte a bankkártyát, automatikusan hozzárendelte a mailcímet, úgyhogy a fizetéssel párhuzamosan küldte is az elektronikus számlát.

2 gondolat “Kártyás fizetés…még, még, még!” bejegyzéshez

    • Tisztelt Flamen,
      A mobilt is kezelik a Marika nénik, ne becsüld le őket. Ha a fesztiválkártyás megoldást nézzük, ott csak be kell ütni az összeget, nincs más tennivaló. Az okostelefonos verziót nyilván nem lehet kötelezővé tenni, az opció annak, akinek az tetszik.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s