Benzingőz

Hogy lehet drasztikusan csökkenteni a közlekedésből eredő szén-dioxid kibocsátást pár hét alatt? 

Állítsuk le az olajkitermelést az egész világon! Ragyogó terv, visszaesik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, visszaáll az időjárás, újra hosszú évszakok lesznek, hurrá! 

Mellékhatások: pár héten belül összeomlik a világgazdaság benzin/diesel nélkül! Például a nemzetközi kereskedelem leáll, az országok akik élelmiszer importőrök éhenhalnak, de a gazdáktól sem jut a városokba élelmiszer, maximum lovaskocsival, a boltok hamar kiürülnek, az urbanizációnak vége. Rengeteg munkahely valamilyen nemzetközi kereskedelemre épül, ami szállítással is párosul, azaz a lakosság jelentős része a munkhelyét is elveszti rövid idő alatt. Tömegsztrájk, éhínség, fertőzések, kormánypuccs, stb. Ígéretesen hangzik, ugye?

Ehelyett kéne valamilyen élhető kompromisszumot hozni, amivel elérhetjük, hogy a fosszilis energiafogyasztásunk érezhetően visszaesik.

Maradjunk a közlekedésnél:
1. Ha lehet gyalog, biciklivel, tömegközlekedéssel is menni, akkor ne autóval menjetek! Városrészen belül a bringa mindent visz, fogyasztás 0, parkolás bárhol 0 forintért és még mozgunk is, sokszor gyorsabb is. Ha esik bkv vagy esőkabát. 
2. Tartsátok be a sebességhatárokat – 130km/h felett pályán már exponenciálisan nő a fogyasztás, drágábban utazunk minimális időnyereség elérésével és még bírságot is kaphatunk. Országúton ugyanez, maradjunk 90km/h-n belül. Amióta így közlekedek benzines hybriddel kb.: 15-20%-ot csökkent a fogyasztásom, pedig eddig se mentem gyorsabban 140-nél pályán. Tessék kipróbálni és kísérletezni, versenyezzetek magatokkal, hogy 5-10-15km/h-val lassabban mentek a pályán, mennyivel eszik kevesebbet a kocsi!

3. Ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy belefér, vegyetek környezetbarát autót, még ha drágább is, mint a sima belsőégésű. Vegyetek pl.: benzines hibridet, elektromos autót  és biztos van még más alternatíva. Az elektromos autót megújuló energiából töltsétek. Gáz, szén égetéssel keletkezett elektromos áramot használó elektromos autóval összességében nem nyer a Föld semmit, a kibocsátás relokációja történik csak. 2-3.000ccm-nél nagyobb motoros autót semmiképp se vegyetek! 2019 legzöldebbnek választott autója elektromos autó, nem csak a fogyasztás, de a gyártás és még sok más tényező alapján.

Egy kis lassulás senkinek sem árt! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s