Sokkoló hóhelyzet Budapesten

Hétfő este sokan bosszankodtak a fővárosban, hogy egy 20 perces út 2 óráig tartott és persze egy hókotrót sem láttak. Ez szinte minden évben megtörténik, változást nem látunk.
Itt jegyzem meg, hogy a cikk háttérinfóinak keresése közben több képet is találtam, ami látható, hogy hétfőn dolgoztak a hókotrók!

Mit is kéne csinálnia az FKF-nek? El kéne takarítaniuk az összes budapesti utat, ez kb.: 5.000 km, megfelel egy Madrid oda-vissza útnak. Ha ez túl sok is lenne, elsősorban a BKV vonalakat kéne megtisztítani, ami kb.: 1.000 km. A kilómétereket szorozzuk meg 2-vel, mert egy kotrógép csak egy sávot tud eltakarítani egyszerre. Erre van 115 hókotró autó Budapesten.

Tegyük fel, hogy technikai okok, betegség vagy bármi miatt a kotrógépek 10%-a nem tud elindulni, de még így is marad 100 gép. 2*1.000km / 100 hókotró = 20km / hókotró. Ha 20km/h-val megy a hókotró, akkor 1, azaz EGY óra alatt le tudnák takarítani a teljes BKV vonalat, ami megítélésem szerint a főbb autós útvonalakkal egybe esik.

Mégha egy helyről indul is az összes hókotró és a dugó miatt nem is érnek oda mindenhova egy időben, akkor is megoldhatónak tűnik a feladat. Persze még az is kellene, hogy legyen 100 söfőr, aki épp arra vár, hogy essen a hó.

Érzésem szerint az előkészületeken bukik a történet.
Novembertől márciusig 100 embert folyamatosan készenlétben tartani rengeteg pénz, bár mióta az FKF a BKK Holding része, azt gondolom, hogy könnyebben átcsoportosíthatóak  az emberek pl.: buszvezetőből hókotróra. Persze nem akkor, amikor már esik, hanem levizsgázhatnának egész nyáron, de ha kell át tudnának ülni.

Valamint ha már 1-2 napja mondja az időjárásjelentés, hogy hó lehet, akkor legalább a mozgósítható sofőröket értesíteni lehetne. Idén ráadásul munkanap napközben kezdett esni a hó, amikor a legnagyobb az esélye, hogy a sofőrök elérhetőek. Hogy miért nem szervezik ezt meg mégis ügyesebben az számomra talány, de talán pár napon belül kapunk erre is logikus választ.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s