Belefulladunk a saját szemetünkbe?

– A világon keletkező szemét döntő többsége csomagolóanyag
– Magyarországon a keletkező szemét 25%-át használjuk fel újra, de az EU aranyérmes Németország is csak 64%-on van. Az ország méretéhez képest a nem újrahasznosított egy harmad szintén hatalmas volumen.
– A nem újrahasznosított szemetet elássuk egy szigetelt betonteknőbe a föld alá vagy elégetjük

A fenti pontok elég ijesztőek, mégis megszoktuk, hogy “szinte” gondolkodás nélkül kidobunk mindent.

Budapesten, Pécsett, Székesfehérváron pár további városban is van már szelektív hulladék gyűjtés, amivel nagyjából a lakosság felét érik el. Mit tehetünk az esetenként több száz év alatt lebomló szemetünkkel?

Első opció: soha többet csomagolt árut!
10 dkg vajat, 15 dkg felvágottat kimérve kellene kérnünk a boltban és otthonról hozott üvegedénybe hazavinni, mert az üveg 100%-osan újrahasznosítható. Az áruk döntő többségét meg se szabadna vennünk, mert szinte minden be van csomagolva. Ez így nem életszerű, gyakorlatilag visszaugranánk az időben 100 évet.

Második opció: Csak olyan terméket veszünk, ami újrahasznosítható csomagolásban van és a szemetet szelektíven gyűjtjük.
Na ez már életszerűbb: vehetünk dobozos tejet, narancslevet, kenyeret papír csomagolásban vagy papír nélkül berakjuk a magunkkal vitt textil / újrahasznosítható táskába, mert a műanyag szatyor felesleges csomagolás. Tudatosabb vásárlás szükséges, mert minden terméken meg kell keresni a kis háromszöget, hogy újrahasznosítható-e a csomagolása, de ehhez hamar hozzá lehet szokni.

download

Amíg a nem újrahasznosítható csomagolás olcsóbb és emiatt a késztermék ár is alacsonyabb, széllel szemben … a szelektálás. De ha például korlátozzák a nem újrahasznosítható csomagolóanyagok piacát (ÁFA, büntető adó, egyéb), akkor gazdasági ösztönzőkkel is lehetne ebbe az újrahasznosítás irányába az ipari szereplőket. A termékdíjat Magyarországon hasonló célzattal hozták létre, csak a termékdíj meghatározását szolgáló adminisztrációt bonyolították meg nagyon.

Amíg a jogszabályalkotók megtalálják a megfelelő eszközöket, gyűjtsétek a szemetet szelektíven, olyan termékeket vegyetek, melyek újrahasznosítható csomagolásban vannak vagy akár újrahasznosított anyagokból készülnek, pl.:

Capture

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s