Magyarország lesz a világ első készpénz nélküli országa?

Nem valószínű, de vajon miért nem? És ha az lenne, miért lenne az hatékony?

Itthon kiemelkedően növekszik a készpénz kiváltására legalkalmasabb Paypass tranzakciók száma, de Svédországban már a létező összes tranzakció 80%-a elektronikus.

Mi abban a jó, ha nincs készpénz?

  • A gazdaság kifehérítése. Magyarországon felmérések szerint a feketegazdaság az éves GDP ~22%-a. Amellett, hogy ezzel az eredménnyel a balkánhoz állunk közelebb, az a szomorú, hogy sokkal magasabb adókat vet ki az állam mindenre. Például az EU-ban nálunk legmagasabb talán az ÁFA.
  • A készpénzkezelés állami és magán oldalon is rendkívül költséges. A pénznyomtatás, pótlás, hamisítások felkutatása, a készpénz biztonságos szállítása, raktározása, KP váltás, ATM-ek feltöltése, ATM díjak a KP felvételre, stb.
  • 10-20 ezresből visszaadni és visszakapni macerás, a sok aprópénz húzza a zsebünket, előre kell gondolkodni mennyi KP legyen nálunk, hogy „ne pisiljenek le a kutyák”, de nehogy túl sok legyen amit elveszítünk vagy ellopják tőlünk
  • Bank, Posta, benzinkút, éjjel-nappali, kisnyugdíjasok kirablása értelmét veszti készpénz nélkül
  • Közeljövőben a mobilunkkal is fizethetünk, ami az esetek többségében kéznél van amúgy is

A KP nélküli világban szükséges, hogy ne érje meg a vállalkozásoknak részben vagy egészben KP-ban fizetni az alkalmazottaknak, ami komoly kihívás. Hasonlóképpen ahhoz, hogy az emberek bízzanak az kártyás vásárlásban és az elektronikusan megkapott fizetésüket ne vegyék ki az ATM-ből KP-ben.
Emellett eltörpül az, hogy a teljes elektronikus fizetési infrastruktúra kell a legkisebb település összes létező hivatalában, boltjában, a piacon, stb.

A fenti előnyök elérése érdekében – akár állami, akár magán szféráról van szó – a pozitív vagy negatív motiváció a kulcs. Ilyen példák a házipénztár megadóztatása, NAV vizsgálatok, elektronikus fizetéshez kapcsolódó díjak csökkentése, KP kezelési költségek emelése, elektronikus fizetéshez kapcsolódó kényelmi funkciók fejlesztése és, és, és…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s