Le a légkalapáccsal!

Térkő vagy aszfaltozás?

Budapesten föld alatti közmű csövek javításakor a legtöbb helyen jön a légkalapács, ha lehet ébreszt is egyben, majd árkot ásnak, kijavítják, betemetik és aszfaltoznak. Télen aztán az aszfaltozott részek szélén keletkezik a legtöbb kátyú. Mindennapos esemény, vajon lehet ezt hatékonyabban is csinálni?

005

Külföldön járva – túrista övezetekben nálunk is egyre gyakrabban – látom hogy kisebb utcákban nem aszfaltoznak, hanem macskakövet, térkövet raknak le. Gondolom az esztétikum a főszempont, de emellet az sem elhanyagolható előny, hogy ha bontani kell pikk-pakk fel lehet szedni a követ, majd visszarakni ugyanoda. Nem kell feltörni az aszfaltot, a feltört aszfaltot elszállítani, aszfaltot készíteni, odaszállítani.

Gyors netes keresés alapján a térkövezés ~4.600 Ft/m2-be kerül (legegyszerűbb kővel), az aszfaltozás ára ~4.800 Ft/m2 (töréssel együtt). Az árak a megrendelés méretétől eltérhetnek, de mindkét ár irányár, ezért nagyságrendileg összehasonlíthatóak. Az ár ezek alapján nem döntési tényező az első burkoláskor sem.

Egy gázcső repedéskor többszáz méteres aszfalt utcában nem fogják lerakni a térkövet a felbontás helyére, de ha teljes utcát kell burkolni, érdemes elgondolkodni a térkövezésen, mivel a hosszútávú költségek alacsonyabbak onnantól, amikor először légkalapálni kéne.

4 gondolat “Le a légkalapáccsal!” bejegyzéshez

  • A honlapok leírása alapján minden munkadíj is benne van ebben az árban. Az időtényezőről nem találtam adatot. Egy Váci utat lekövezni valszeg örökkévalóság lenne. Itt inkább a kisutcák a cél, azokban a forgalom is kisebb. Neked van bármi összehasonlítási tapasztalatod az időtényezőt illetően?

   Kedvelés

   • A térkövezés mellett szól az egészség is! A tökéletesen vízszintes aszfalton a gyaloglás a bokát és a térdet mozgatja, míg a térköves burkolat egyenletlensége az összes izületet a nyakcsigolyákig – ami a civilizáiós betegségnek is nevezhető meszesedés kialakulása miatt is fontos.

    Igen, Hölgyek, magassarkúban a térkő sokszor kontraproduktív, márpedig a divatot, mégha kényelmetlen is, mindenképpen követni kell! 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s