Design hotel avagy budget hotel?

Időről időre új működési koncepciójú szállodákban is megfordulok. A héten egy város széli hotelt próbáltam ki Mannheim közelében. A foglalásnál jól fotózott, modern szobák voltak, a térképen láttam, hogy közel van az autópályához és a városközponthoz, átlagos áron, így foglaltam.

010A szálloda valóban az autópályához közel volt, látszott, hogy új épület, egy nagyobb nem gondozott telek közepén, de nem piknikezni mentem. Az első szokatlan dolog volt, hogy a recepcióban egy hétköznapi ruhában lévő férfi fogadott. A második nem túl gyakori esemény volt, hogy azonnal fizettem is a szobáért. Ki volt írva, hogy a távozás elő estélyén kell rendezni a szállás díját. Ennek jelentőségére csak másnap reggel jöttem rá, amikor láttam, hogy senki sincs a recepción és mindenki csak lerakja a kulcsát. Költségcsökkentés: recepciós egyenruha, reggeli / délelőtti recepciósra nincs szükség.

Amennyire értek hozzá elég minimál design volt a belépéskor, bár nekem a sok fehér fal elég kórház jellegű volt, amit a design elemek némileg javítottak, de ez ízlés kérdése. A folyosó végén már gyakorlatilag a telek volt.  Költségcsökkentés: padlószőnyeg nem kell a recepción, folyosón, képek egyéb kiegészítők a minimál stílus jegyében alig, terasz/kertgondozás.

007

008

A szoba hasonló minimál stílusban volt berendezve. Ami a többi Mannheimi szállodához képest újdonság volt, hogy a szobában se volt szőnyegpadló, hanem amolyan ipari csarnokokban látott betonra öntött műgyanta (vagy hasonló) -, ami főleg télen jó hideg lehet. A szobában lévő képek egy fekete hungarocell táblára voltak felhordva. Villanykapcsoló csak a bejáratnál, egy a szobához + előszobához, egy a fürdőhöz. A szállodák többségében az ágytól lehet a fővilágítást is kapcsolni, itt nem. Az ablakon csak egy roletta volt, függöny/redőny nem. Költségcsökkentés: szőnyegpadló, berendezési tárgyak, villanyhálózat, függöny.

001

002

006

003

A fürdőszoba modern kinézetű, körben a burkolat kő hatású műanyag. Költségcsökkentés: csempe és burkolói munkálatok.

A reggelinél egy néni töltötte a pultot, de amúgy minden önkiszolgáló volt. Más szállodában azért van pár ember, aki elkéri a szobaszámot, hoz kávét, stb. Költségcsökkentés: minimalizált reggeliztető személyzet, aki reggeli végén akár el is kezdheti az elhagyott szobákat kitakarítani, hogy kitöltse a műszakját.

Mindezeket végiggondolva jóval alacsonyabb költséggel működtethető a szálloda, a versenytársakhoz képest hasonló árakon, magasabb profittartalommal, hatékonyabban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s