Fesztivál-SZEMÉT, SZEMÉT-hegyek

A rendezvény helyszíneken eszméletlen mértékű szemetet termelnek a fesztiválozok. Ezek összegyűjtése, a helyszínek helyreállítása költséges. Mit lehet tenni?

A VOLT, Sound, Sziget, Strand fesztiválok idei újítása a Green kezdeményezés. Mindenki kapott egy kukás szatyrot és 500 Ft-os levonást (deposit) a Festipay kártyán belepéskor. A green pontokon pedig több-kevesebb szemét leadásával jóváírták az 500 Ft-ot.
A sátrazók többségénél láttam, hogy használjak, praktikus is. Meg esőkabátot se pakolt mindenki, nemhogy kukás szatyrot. A kabát pedig esőkabátnak pici volt. A kempinglakok vélhetően a fesztivál végen adtak le ezeket, de ezt nem láttam.
Több csomagot is tálaltam érintetlenül, ami azt jelenti számomra, hogy nem mindenki foglalkozott szemét gyűjtéssel. Ugyanakkor így is hozzájárult 500 forinttal a szemétszedés és a helyszín tisztán tartásának költségeihez.


A vendéglátó helyek kornyéken sok szemetest helyeztek ki, ami pozitív. Néhol szinte minden asztalon volt szemetes zsák, amit használtak is a fesztiválozok. A színpadok környékén viszont kevesebb kuka volt és a hangulat emelkedésével az eldobható műanyag poharak és cigaretta csikkek szinte szőnyeget képeztek a földön.
Ha a korábbi cikkemben bemutatott betétdíjas söröskorsó teljesen átvenné a szerepet és megszüntetnék az eldobhatóakat, talán a színpadoknál is javulna a szemét helyzet.

Bár ez megdobja a poharak beszerzési-, tisztítási- valamint a poharakba beruházott tőke költséget, ugyanakkor az eldobott pl.: 250Ft-os poharakat valószínűleg maguk a fesztiválozók is felszednék és visszaváltanák. Hasznos lehet szintén a csavaros tetejű 1liter üveg visszaváltható verziójának bevezetése is, mert azzal a koncerteken a mozgás is jóval egyszerűbb, akár táskába, zsebbe is tehető.
— at Sziget Festival Official

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s